Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» kejohanan futsal Underground
Sun Sep 13, 2009 6:44 pm by SiLenTKiLLeR

» kasi panas line lg...|||pulau sayak|||
Thu Jan 15, 2009 12:42 pm by SiLenTKiLLeR

» trip to indon...kasi panas line skit
Mon Jan 12, 2009 6:17 pm by kink_kuwen

» WATANIAH RECRUITMNET FOR IPG STUDENTS
Sun Jan 11, 2009 1:48 pm by elextro

» aidilfitri yang lalu...
Thu Jan 08, 2009 10:53 pm by SiLenTKiLLeR

» cara naik bas tanpa dikenakan tambang...boleh la dipraktikkan
Thu Jan 08, 2009 10:53 pm by SiLenTKiLLeR

» apa yang korang faham tentang C.I.N.T.A...
Tue Nov 11, 2008 6:08 pm by SiLenTKiLLeR

» [WTA] Apsal la parking lambat bebeno siap!!
Sun Oct 12, 2008 5:20 am by nuket2

» masalah anda? kami bantu....
Sun Oct 12, 2008 5:18 am by nuket2

» PROBLEM PC atau LAPTOP!!
Sun Oct 12, 2008 5:15 am by nuket2


Evolusi internet 10 tahun!!! Imbau kenangan lalu..

View previous topic View next topic Go down

Evolusi internet 10 tahun!!! Imbau kenangan lalu..

Post by elextro on Thu Aug 07, 2008 2:40 pm

Cuba kita imbau kenangan kita masa kali pertama kita kenal dgn computer...
anda boleh post kat sini..ni cerita aku..

aku mula kenal computer masa umur aku 8taun. mlm tu bapak aku bwak blk satu benda yg mcm TV. tp TV tu pelik..ada papan yg ada huruf. lpas tu ada benda pelik yg mcm tikus..lpas tu ada lagi satu kotak yg besar gila..menatang apa tu..tp msa tu aku sronok gila..abah beli TV baru!!!..tp bapak aku kta bkn TV..ni computer..10 tahun lg computer akn jd kegunaan org ramai..aku xpham gak..ngon...haha..msa tu kat tmn aku, umah aku je la yg ada menatang tu..mas tu kwn2 aku kat skolah dok feymes game TV yg guna tape tu..tp umah aku xda. video tape UHF pn xda.ttiba je ada menatang kejadah TV wrna putih dgn bnda2 pelik..abg aku msa tu buat palatau yg ni model baru game TV..
tp dia xpkai joystick..dia pkai papan hruf ni la..cuba tgk ada anak panah atas, bawah, kiri, kanan..ni la joystick dia kot..aku pcayala masa tu..msa pak aku start psang..aku dok tggu je..mak aku dh prepare nasik mkn mlm..mak aku mrah kat pak aku sbab bli bnda tu so aku dok tggu tgk je..
pak aku bhenti jap ajak kmi mkn nasik..smbil mkn dia kta la yg kita bleh buat mcm2 guna bnda tu..tu bkn game TV..oo..sial abg aku tipu aku..haha..Pak aku kata bleh buat kad kawin, kad besday, surat guna bnda tu..Ceh..skit punya besaq mnatang tu guna utk buat kad and surat je? skit kcewa...
lpas mkn Pak aku pi smbung pasang and aku smbung tgk...ha...dah start dah..
tp msa tu screen hitam je..dia cuma ada C:\>_ ..lpas tu bapak aku taip win..trus masuk ke satu tmpt lain..
aku tgk kat situ..welcome to windows 31.1..tingkap? haha.. awat dia nma tingkap?Lpas tu Pak aku tunjuk kat aku cara nk buat kad..aku tggu dgn pnuh smangat..tp abg aku dh xminat dh.. buat kad nk buat pe..aku dok tggu lagi..pak aku masukkan skeping papan petak wrna hitam..pa tu? ha..ni la disket..org simpan smua dokumen dlm disket ni..Wahh!!!..hebatnya teknologi..bleh simpan dokumen dlm sekeping petak yg wrna hitam tu..wah..satu bnda bru..dia msuk disket tu..lpas tu amik software nma print art..click je lpas tu bnda tu muncul kat screen..kuat lmbang gunung dan ada tulis sierra..(xclap sierra yg buat counter strike skrg tu) lpas open pak aku ajar step by step buat surat..lpas tu bg aku buat sndiri..wah..mmg best masa tu..tgk gmbar2 katun kat kad tu...
dah..cukup utk hr ni..pa tido..mak dah aku mrah..sok nk skolah..pi tidoq..

elextro
Forumaster
Forumaster

Male
Number of posts : 70
Age : 30
Hometown : Alor Star
Registration date : 2008-07-21

View user profile http://iptho.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Evolusi internet 10 tahun!!! Imbau kenangan lalu..

Post by elextro on Thu Aug 07, 2008 3:48 pm

pg tu pi skolah dgn rsa sronok yg mmbara..aku nk story kat kwn2 aku yg slalu brlagak dgn game TV dyeorg..
tp haram satu pn xpaham...dyorg kta aku tipu..mna ada bnda mcm tv yg boleh buat bnda2 pelik tu...sial la..aku kena gelak je..xpe2...nntila..tp dak2 prmpuan byk yg prcaya aku...so sronokla aku tipu dyorg lagi..haha...xsabar nk blk..
blk dgn bas skolah...smpai je umah trus lempar beg and pi buka komputer..
masa tu umah aku hmpir stiap mlm jiran2 dtg mai tgk pebenda yg Pak aku beli..
so pak aku ajarla diorg..msa tu Pak aku ajar buat Kad kawin guna Computer..print guna printer pertama family aku...dot printer...haha..bunyi cm robot..

Tok aku dok marah..(Tok a.k.a nenek tggal srumah dgn aku) dia kata Pak aku psan jgn kcau..pi mkn nasik satgi kul 2 Pak aku nk blk amik pi ngaji Quran..
blk ngaji dh ptg..Pak aku on lg menatang tu..dia bwa blk 2 disket...dia nk suh aku main..msa tu dia buka game kat aku..tu la game computer prtama yg aku main kat computer..xyah install pun..msuk disket trus main..tp bkn msuk disket msa on windows..tp msa kat Dos..msuk Dos dan tggu dia loading sampai jadi C:\> lpas tu tekan A: dan enter..nnti dia akn jadi A:\> (ingat2 lupa) lpas tu msuk disket dan tekan Dir/w..nnti dia akn kuar smua file dlm disket tu..
lpas tu aku tgk Pak aku amik file yg ada .exe..xsilap aku pre2.exe sbab game tu nama prehistorik2..syok game tu..sapa2 yg nak tgk game yg aku main msa taun 1992 dulu leh la mai bilik aku kat 04-221...aku da trjumpa game tu..korg leh tgk revolusi game taun 1992 dgn skrg..Titus yg buat game tu..syarikat tu still ada lagi..tp mcm xbuat game dah kot..pa lagi...aku mainla game tu..smpai tgh mlm..lagipun ttiba je bdk2 drjah 2 dan 3 akn ditukar ke sesi ptg..so aku dh skolah ptg..so leh main game tu smpai lewt mlm..abg aku leh main jap je.
bkn nk ckap sai game kat sini...sori....ha..msa tu xda lagi microsoft word, excel atau office..Pak aku guna Lotus 1 2 3..Lotus 1 2 3 tu mcm excel skrg ni xsilap aku..tp xpower sgtla..
msa aku prtengahan drjah tiga Pak aku pernah bgitau aku yg skrg ni dah ada mcm satu cakera bulat yg mcm aluminium..yg bleh store lbih besar dr disket dan harga lbih murah..
tp kat tmpat aku mcm susah nk dpat msa tu..Pak aku msa tu tgh bljr guna Dbase..mcm nk buat pengkalan data gak la..

Hujung 1994

satu malam tu...
Pak ttiba pggil aku yg tgh tgk TV..dia kata kalu guna computer ni lama2 dan xpndai guna..dia akn rosak sistem dia..tp xmcm TV..so kalau jadi apa2 kita kena format blk dia..format? apa tu Bah..format karangan surat rasmi aku tau la (dlm hati)..format ni mcm kita nk msukkan balik smua sistem dia la..OOoo...xpaham pun.buat2 pham je la..tp skrg dah ada windows baru...windows95..so pak aku nk format windows 31.1 yg lama tu dan nk ganti dgn windows95..aku xpaham..tp ikut je la Pak aku kata apa..eh2..Pak aku ajar aku buka Bios dan tukar boot sequence..hmpir sama cm skrg gak..lpas tu msuk disket dan enter..tahla..aku dah xingat cmne nk format zman dlu..siap je windows95 diinstall...ada game baru yg dibuilt in skali...wah..best ni..

ni la game 3D prtama yg aku main..Hellbender...game Jet..kita control jet..ni kot game yg first person view yg aku main kali pertama..tp game tu xada ksudahan dia...main2 smpai msuk dlm gua tp xjumpa2 jln kuar..smpai dah bosan nk main..lpas tu pak aku perkenal game Bodo..game ninja..best gak..

Taun 1996..

Byk kwn2 aku dah da computer kat umah diorg..so msa tu mulalah penularan satu budaya kuning yg telah menyalahgunakan computer sampai skrg..xdapat diubah sampai bila2..ada sorg kwn aku bg disket XXX..dia suh aku tgk...aku xpaham disket apa tu...darjah 4 msa tu..balik je aku try..Ya Allah..gmbar XXX ke..tp gmabr je la..bkn video pun..msa tu masuk disket dan taip NC..norton command..dia akn tnjuk satu command prompt yg smua ada dlm tu..
aku pilih yg ada tulis file avseq1, 2, 3 ...huhu...first time tgk msa drjah 4.xsgka prmpuan leh buat cmtu..Xmalu!

continue..

elextro
Forumaster
Forumaster

Male
Number of posts : 70
Age : 30
Hometown : Alor Star
Registration date : 2008-07-21

View user profile http://iptho.forumotion.net

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum